Når verden opleves uden filter

Så er det i morgen aften, det går løs med sidste afsnit af DR’s dokumentarserie De skjulte talenter. Jeg er vild med de programmer, og især her i anden sæson er det lykkedes DR at give et godt billede af, hvor vidt forskellige mennesker med autisme er. Nogle autister kan, med den rette hjælp, være en kæmpe ressource, der er mere knivskarpe end selv de klogeste professorer og dygtigste kunstnere, men de rummer også en stor sårbarhed, som der skal tages hånd om, før de kan fungere godt og præstere.

Jeg har selv en dreng på syv år, der har infantil autisme, og hver dag med ham lærer mig nye finurlige, sjove og bisarre ting om tilværelsen. Jeg lærer aldrig til fulde at forstå, hvad der foregår inde i hans lille kvikke hoved. Især er det svært at forså, hvordan helt små dagligdagsting kan få verden til at bryde sammen, mens han på andre områder er lidt af en superhelt. Han opfanger alt, tager stilling til selv små (for os andre uvæsentlige) detaljer. Hjernen kører på højtryk døgnet rundt med et bombardement af sanseindtryk.

Og sådan er det for mange mennesker med autisme. De oplever verden uden filter. Her kan du møde Mette Madsen, der også medvirker i De skjulte talenter (som veninde til Louise). Jeg interviewede Mette tilbage i 2016 til en artikel, der har været bragt i Hendes Verden.

Du kan få et kig ind i Mettes verden her.

Verden er et overvældende sted, når man som Mette har Aspergers syndrom. Hendes sanser er i konstant alarmberedskab, og bliver hun angst, ser hun ting, som ikke eksisterer.

Foto: Rasmus Cornelius Nielsen/Corneliusnielsen.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *